4 november 2019  


Hitparadedag 3 november 2019
Desto paviljoen
Sportpark De Vryheit
Vleuten


De 22e editie van de hitparadedag zit er inmiddels weer op.
Joost Augusteijn & Wim van de Velde waren de gastsprekers deze dag.

 

Kijk hieronder hun verhaal over de hitparades.

Onder aan de pagina zijn een aantal foto's te zien die deze dag genomen zijn.

 

 

 VERSLAG 22E HITPARADEDAG - 3 november 2019.

 

De 22e editie van de Hitparadedag is succesvol verlopen.  Er was onderling genoeg te bepraten want het afgelopen jaar is er in  Nederland uitzonderlijk veel veranderd op het gebied van hitparades.  Radio 538 heeft de Top 40 ingeruild voor een nieuwe lijst, een Top 50,  die gebaseerd is op airplay, streaming en stemmen van luisteraars. De  Top 40 heeft onderdak gevonden bij Q-music. 3FM heeft de Mega Top 50  niet alleen ingekrompen tot een Top 30, maar ook de samenstelling van de  lijst aangepast. Zo kunnen luisteraars tijdens de uitzending stemmen om  de volgorde van de top 3 te bepalen. De algemene teneur van de  ontwikkelingen van het afgelopen jaar lijkt te zijn dat zenders hun hitlijsten  steeds sterker afstemmen op hun doelgroep.

 

De  MediaMarkt is inmiddels gestopt als sponsor van de Top 40. Een  neveneffect daarvan is dat het niet meer mogelijk het gedrukte wekelijks  op te halen. Liefhebbers van originele gedrukte exemplaren van de Top  40 kunnen die uitsluitend nog via een abonnement bestellen.

 

Er zijn het afgelopen jaar enkele interessante boeken verschenen. Vermeldenswaard is het boek "Eregalerij der nederpop"  van Peter Voskuil, een gedetailleerd boek over het ontstaan van meer  dan honderd zeer bekende nummers uit de Nederlandse popgeschiedenis.

Ook is er waardering voor het "Watskeburt, Lage Landen? Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied."  Journalist Peter van Dyck schrijft daarin over het leven en de liedjes  van Nederlandstalige artiesten, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen.

Een aanrader voor de liefhebbers van zeezenders is het boek "Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders", van de hand van Ferry Eden.

 

De  mailgroep Chartfreaks heeft het afgelopen jaar de overgang doorgemaakt  naar een zeer actieve Facebookgroep. De mailgroep bestaat weliswaar nog  steeds, maar wordt momenteel vrijwel alleen nog gebruikt om bestanden  uit te wisselen.

 

Gastsprekers  waren popprofessor Joost Augusteijn en Wim van de Velde. Beiden hebben  in het verleden tijdens de Hitparadedag om medewerking gevraagd om de  Nederlandse hitparades van voor 1965 nader in kaart te brengen.

 

Joost Augusteijn vertelde over zijn zoektocht naar de eerste nummer 1-hit. In zijn jeugd  kreeg hij te horen dat de Top 40 in 1965 begonnen was, met "I feel  fine" van de Beatles als eerste nummer 1. Op een gegeven moment kwam  Joost erachter dat er voor 1965 ook al hitparades bestonden. Zijn  zoektocht naar de allereerste nummer 1 bracht hem steeds verder terug in  de tijd. In Nederland kwam hij uiteindelijk uit bij de KRO-hitparade  die startte in 1948. Internationaal gezien gaat de geschiedenis nog  verder terug. In de Verenigde Staten was er in 1935 al een hitparade. Op  basis van allerlei historische bronnen heeft Joel Whitburn een  Amerikaanse hitparade geconstrueerd vanaf 1890. De eerste nummer 1 in  deze lijst was "Sousa semper fidelis".

 

Wim van de Velde heeft veel tijd besteed aan in het inventariseren van de Nederlandse  hitlijsten van vlak na de oorlog tot en met december 1964. Kenmerkend  voor deze periode is het gebrek aan consistentie. Veel lijsten hebben  relatief kort bestaan en verschenen onregelmatig, terwijl de lengte van  de diverse lijsten ook nogal varieerde. Ook waren er overzichten van  populaire platen zonder numerieke rangschikking. Vanwege al deze  inconsistenties is Wim op het idee gekomen uit alle beschikbare bronnen  een uniforme maandlijst te construeren, op een soortgelijke manier als  Joel Whitburn dat in de Verenigde Staten heeft gedaan. Na het uitwerken  van de maandlijsten is Wim nog een stap verder gegaan door op basis van  de maandlijsten ook consistente en uniforme weeklijsten op te stellen.

De  lijsten die Wim heeft samengesteld, lopen van 28 september 1946 tot en  met 26 december 1964. September 1946 is als start gekozen omdat er vanaf  die maand voldoende informatie beschikbaar is om een hitparade te  kunnen construeren. Bovendien werden in die maand voor het eerst na de  oorlog in Nederland weer grammofoonplaten geperst.

De hitparades die Wim heeft geconstrueerd, zijn inmiddels online beschikbaar via:

 

https://historischehitlijsten.jimdosite.com/

 

Bron: Olav, Chartfreaks.

 

 

 

 

 

 Onderstaand verwijzingen naar eerdere edities van de hitparadedag!2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019