Hitparadedag 19 november 2017
Desto paviljoen
Sportpark De Vryheit
Vleuten

 

We kunnen terugkijken op een succesvolle 20e editie van de Hitparadedag. Er waren weer bezoekers uit alle delen van het land en velen van hen hebben hun verzameling weer verder aan kunnen vullen.

Vanwege het jubileum was Olav deze keer de gastspreker, om uit de doeken te doen hoe de Hitparadedag tot stand is gekomen. Olav vertelde dat twee met hem bevriende medeleerlingen op de basisschool enorm veel interesse hadden in hitparades. Door de contacten met hen is hij er langzamerhand zelf ook ingerold. Met een gulden zakgeld in de week lukte het hem echter niet om zelf platen te kopen. Zelfs het halen van het gedrukte exemplaar van de Top 40 behoorde niet tot de mogelijkheden. De eigenaar van de platenzaak stuurde je namelijk weg als je niks kocht..

Nadat Olav lange tijd postzegels had verzameld, besloot hij daarmee te stoppen. Als verzamelaar in hart en nieren besloot hij in plaats daarvan meteen enkele andere verzamelgebieden te kiezen, waaronder de Top 40. Het leek hem ontzettend leuk om al die oude gedrukte exemplaren bij elkaar te sprokkelen. Dat viel echter niet mee. Hij concludeerde al snel dat hij als postzegelverzamelaar in een bevoorrechte positie had verkeerd. Als lid van een postzegelvereniging kan je clubbijeenkomsten bezoeken om andere liefhebbers te ontmoeten en zo eens een praatje te kunnen maken over je hobby, wat te ruilen of te kopen, de verzameling van een anders eens te bekijken of om informatie en tips uit te wisselen.

Dergelijke contacten wilde hij ook graag onderhouden met hitparadeliefhebbers, maar hij merkte al snel dat er op dat gebied niks bestond. Met heel veel moeite lukte het hem om via het bezoeken van verzamelbeurzen en via  advertenties contact te leggen met enkele andere hitparadeliefhebbers. Er bleek ook een soort club te bestaan, Chart Club Holland, maar die gaf alleen een tijdschriftje uit.

Tot zijn spijt merkte Olav dat Chart Club Holland er niet toe te bewegen was om bijeenkomsten te gaan organiseren. Gelet op de vele beursjes en bijeenkomsten die er bestaan voor verzamelaars van allerlei zeer specifieke verzamelobjecten, was hij ervan overtuigd dat een bijeenkomst voor hitparadeliefhebbers ook haalbare kaart moest zijn. Zodoende besloot hij het uiteindelijk zelf maar eens te proberen. De eerste editie van de Hitparadedag vond plaats in september 1998. Sindsdien is de Hitparadedag ieder jaar georganiseerd.

De intentie is om ook zeker door te gaan met het organiseren van de Hitparadedag.


Bron tekst: Olav, Chartfreaks

 

 Hitparadedag edities uit het verleden.


2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019