Hitparadedag 20 november 2016
Desto paviljoen
Sportpark De Vryheit
Vleuten

 

Ook de 19e editie van de Hitparadedag is weer succesvol verlopen.

Gastspreker was dit jaar hitparadedeskundige Martijn Poortvliet. Martijn vertelde hoe hij al op jonge leeftijd interesse kreeg in popmuziek en hitlijsten. Zijn belangstelling nam steeds verder toe: hij begon gedrukte exemplaren te verzamelen en puntentellingen bij te houden, waarbij hij tot op de dag van vandaag ook veel aandacht besteedt aan het bijhouden van allerhande statistieken en lijstjes met records. Ook begon hij zich steeds meer te richten op het verifiëren van de credits, oftewel de juiste en volledige weergave van de namen van de liedjes en de artiesten.

Op een gegeven moment is Martijn ook een eigen hitparadewebsite gestart. Door deze website werd hij steeds bekender, wat op een gegeven moment resulteerde in een uitnodiging van Wessel van Diepen om langs te komen bij Radio 538. Martijn mocht zelfs de hitfeiten gaan aanleveren voor de uitzending van de Top 40.

Martijn heeft van zijn positie gebruik gemaakt om enkele in hitparadekringen heikele kwesties aan te kaarten, zoals het niet meetellen van de Top 40 van 26 december 1970 en de kromme situaties die kunnen ontstaan door het toepassen van de superstipregel voor de nummer 1-positie. In beide gevallen heeft hij uiteindelijk gelijk gekregen. De superstipregel is inmiddels zelfs volledig afgeschaft.

Martijn werd op een gegeven moment ook uitgenodigd om ambassadeur van de Top 40 te worden, een functie die hij jarenlang vervuld heeft. Hij kreeg zelfs de kans om samensteller van de Top 40 te worden. Dit aanbod heeft hij echter af moeten slaan, onder meer doordat deze functie niet te combineren viel met zijn reguliere baan.

Tijdens zijn voordracht vertelde Martijn ook enkele leuke anekdotes. Zo sloeg Ali B. een keer een enorme flater doordat hij Martijn tijdens een televisieuitzending aanzag voor Edwin Evers.

Momenteel is Martijn nog steeds volop actief. Hij volgt de hitlijsten nog steeds op de voet en presenteert een radioprogramma over de hitparademuziek van 25 jaar geleden. Ook bestaat zijn website uiteraard nog steeds. Deze is te vinden onder top40web.nl

Enkele andere punten die tijdens de gezamenlijke sessie aan de orde kwamen:
-Ferry Eden heeft een gedrukt exemplaar uitgegeven van de Top 50 van Radio Noordzee van 31 augustus 1974.
-Wim van de Velde is een project gestart om een wekelijkse hitparade te reconstrueren voor de jaren 1950 tot en met 1964. Hij zoekt liefhebbers die hem hierbij willen assisteren.

Ook volgend jaar zal er weer een Hitparadedag worden georganiseerd.

Bron tekst: Olav, Chartfreaks


Gastspreker Martijn Poortvliet, Hitparadedag 2016.


Hitparadedag edities uit het verleden.


2006    2007    2009    2010    2011    2012    2013    2014    2015    2016    2017    2018    2019